fbpx

Novi poslovni poduhvat za vreme krize – INTERVJU – Bojan Milošević

Turisticki zurnal - intervja

Koliko se razlikuju teorija i praksa u poslovanju hotela u Srbiji, šta predstavlja upravljati jednim od vodećih hotela u regionu i šta znači pokretanje poslovanja u vreme krize, neka su od pitanja na koja je ekskluzivno za Turistički žurnal odgovorio gospodin Bojan Milošević – predavač na Klett EDU programu Hotelijerstvo i osnivač ”Neofit Cosmetics”.

Pre svega nekoliko meseci bili ste generalni menadžer hotela ”Moskva” u Beogradu. Kako vidite Vaše radno iskustvo u hotelu sa prepoznatljivom i dugom tradicijom? Šta za Vas predstavlja hotel ”Moskva”?

  • Pre povratka u zemlju sakupljao sam znanja i iskustvo u hotelskoj industriji preko dvadeset godina između ostalog i na prekookeanskim brodovima, studijama u Švajcarskoj u Les Roches-u i u grupaciji hotela The Ritz Carlton u Americi. Tokom školovanja i rada u inostranstvu sam sve jasnije imao ne samo želju, već i potrebu da sve što sam naučio u ovim eminentnim institucijama – prenesem i primenim u Srbiji. Prva asocijacija na hotel u Beogradu je neminovno Moskva i to zbog mnogo razloga, počevši od tradicije 112 godina ne stare već bogate, zatim unikatne arhitekture i legendarnih gostiju. Imao sam priliku da radim u ovom izuzetnom hotelu na poziciji Generalnog menadžera i tokom tog perioda sam bio pokretač inovacija u organizaciji poslovanja, unapređenja korporativne kulture i dinamičnijeg nastupa na tržištu. Tokom 2019. godine smo postavili temelj za buduće uspehe i ostvarili ebitda rast za čak 13%. U periodu od septembra 2019. do februara 2020. ostvarili smo rekordne rezultate u poslovanju koji su nažalost prekinuti sa početkom pandemije COVID-19. Iskustvo iz hotela Moskva je dragoceno, jer smo precizno sagledali na koji način i kojom brzinom tržište reaguje na strategije i tehnike koje smo primenili. Sve ovo je rezultiralo snažnim uticajem na performanse hotela, povećanje tržištnog udela i zadovoljstvo gostiju. Iz perioda provedenog u hotelu Moskva posebno sam ponosan na uspehe mnogih zaposlenih koji su inovativnijim pristupom radu, zalaganjem i istrajnošću ostvarili značajne rezultate za hotel.

  • Moskva je kao hotel unikatne arhitekture, bogate tradicije i legendarnih gostiju predstavnik hotelske industrije ne samo Beograda već celog regiona. Najpoznatiji proizvod  hotela, Moskva šnit je zaštitni znak hotela i gastronomskih majstora sa ovih prostora, a balans tradicije i trendova izdvaja hotel kao jedinstvenog lidera na tržištu.

Tržište edukacija i profesionalnih obuka je sve aktivnije na našem tržištu. Prirodno je da profesionalci nakon godina provedenih  u raznim industrijama imaju potrebu da svoje znanje i umeće prenesu na nove generacije. Da li se vidite u takvoj ulozi?

  • U poslednjih desetak godina, sve do početka pandemije COVID-19, bili smo svedoci konstantne ekspanzije turizma, a taj rast je motivisao mlade ljude da se edukuju i svoje karijere započnu upravo u turizmu i hotelijerstvu. Geografski gledano, visokoškolsko obrazovanje je dostupno studentima širom zemlje sa centrima poput Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Valjeva, Vrnjačke Banje, i drugih gradova. Na mnogim fakultetima imamo dosta kvalitetnih predavača i materijala. Međutim, praksa nam govori da kod velikog broja diplomiranih studenata nema dovoljno osnovnih znanja, veština, koje bi doprinele brzom uklapanju u hotelske sisteme. Mnogo elemenata je potrebno unaprediti kao na primer: inovativniji programi rada, motivacija studenata, napredniji kriterijumi ocenjivanja, usklađivanje teorije i prakse. Ovakvim pristupom bismo dali jaču podršku studentima prilikom zapošljavanja i obezbedili kvalitetan i obrazovan kadar za budućnost. Kada se dobije diploma, proces obrazovanja se ne zaustavlja, već predstavlja osnovu za dalju nadogradnju kroz individualni i timski rad. Baš zato se tržište obrazovanja i edukacija prilagođava potrebama određene industrije. Klett EDU program hotelijerstva je jedinstven primer u ovoj oblasti u celom regionu. U potpunosti je fokusiran i kreiran da odgovori na realne potrebe i postavi više standarde. Inovativni program edukacije, izbor predavača ostvarenih u industriji hotelijerstva i primenjivost stečenih znanja su snažan motiv da se posvetim novom izazovu kao jedan od vodećih članova stručnog tima.

Koliko se razlikuju teorija i praksa u poslovanju hotela u Srbiji? Da li hotelima u Srbiji nedostaje stručni kadar?

  • Nažalost, teorija i praksa u poslovanju hotela u Srbiji se još nisu dovoljno ’’približile’’ jedna drugoj. Razloga zašto je to tako ima više, a obaveza je pred svima nama, i sa strane obrazovnih institucija i sa strane hotelijera, da pronađemo rešenje i sinhronizujemo aktivnosti. Hotelijeri i obrazovne institucije moraju pronaći model bolje kooperativnosti. Već dugo vremena se radi na uvođenju dualnog obrazovanja odnosno obezbeđivanja i praktične obuke studentima sa ciljem potpunog ovladavanja veštinama i znanjima neophodnih tržištu. U određenoj meri praktična obuka je postoji u hotelijerstvu dugi niz godina, ali kada govorimo o praktičnim obukama nije dovoljno samo poslati studente na praktičan rad radi forme već je potrebno napraviti jasan, sinhronizovan plan u saradnji sa hotelijerima i sprovesti planske aktivnosti uz konstantan nadzor. Bez bliske saradnje hotelijera i obrazovnih institucija ove razlike će ostati veliki izazov. Uspeh poslovanja, pored organizacije u velikoj meri određuje i samo  tržište. Stoga je potrebno da u skladu sa potrebama i očekivanjima tržišta analiziramo istovremeno i teorijske i praktične materijale koji su do sada bili u upotrebi, a zatim gde je potrebno izvršimo modifikaciju i sinhronizujemo ih. Primera radi, nekoliko obrazovnih ustanova ima potpisane ugovore o saradnji sa značajnim brojem hotela u oblasti radne prakse, međutim ta praksa  najčešće nije prilagođena nastavnom programu i svodi se na odrađivanja obaveza ili zanemarivanje namene prakse zarad jednokratnih interesa. A sa druge strane, potrebno je modifikovati i nastavni program u skladu sa realnim potrebama na tržištu. U tome su potrebni dodatni napori svih nadležnih institucija, zatim hotelijera, obrazovnih ustanova i samih studenata. Klett EDU profesionalni program hotelijerstva je rešio raskorak između teorije i prakse, odabirom već afirmisanih profesionalaca za svoje predavače. Ceo tim svojim iskustvom i znanjem ume da odgovori na zahteve tržišta kreiranjem visokokvalitetnih programa i edukativnih materijala.  

  • Pre početka pandemije COVID-19, hotelima u Srbiji je u određenoj meri nedostajao stručan kadar. Jednostavno, kapaciteti sa tržišta rada u Srbiji nisu bili kvantitativno i kvalitativno dovoljni da isprate dotadašnji rast turizma. Jedan od značajnijih razloga nedostatku stučnog kadra predstavljala je velika migracija radne snage. Međutim, uz  dodatne napore obrazovnih ustanova, hotela i studenata možemo u bliskoj budućnosti očekivati određeno unapređenje po pitanju stručnog kadra, a trenutni vakum u turističkim aktivnostima izazvan pandemijom COVID-19 je pravo vreme za pokretanje ovih aktivnosti. Način na koji budemo iskoristili ovo vreme odrediće u velikoj meri rezultate koje ćemo imati nakon pandemije.

Neofit Cosmetics” je nešto potpuno novo na tržištu u Srbiji. Kada se javila ideja za pokretanje proizvodnje hotelskih kozmetičkih preparata i koji je cilj projekta?

  • Ideja za projekat ‘’Neofit Cosmetics’’ odnosno pokretanje proizvodnje luksuznih kozmetičkih preparata pojavila se pre pet godina tokom studija u Švajcarskoj. Započeli smo kao entuzijasti sa eksperimentima iz molekularne miksologije, a završili sa prvim recepturama za kozmetičke proizvode. Nakon sagledavanja potreba domaćeg i inostranog tržišta, a zatim dosadašnje ponude kao i novonastale situacije sa pandemijom došli smo do koncepta kojim korisnicima želimo da pružimo dodatnu vrednost i potpuno novo iskustvo kroz korišćenje kozmetičkih proizvoda. Balansom tradicionalnih receptura i savremenih trendova sa najkvalitetnijim sirovinama u kozmetici cilj nam je da dostignemo potpuno zadovoljstvo kod naših korisnika, a upotrebom aroma iz eteričnih ulja i kombinacijom boja sa atraktivnim dizajnom pružimo potpuno novo značenje kozmetičkim proizvodima.

  • Kupovinom unikatne opreme i alata od firme Neofit koja je osnovana 1992., dobili smo  tradicionalne recepture za jedan deo proizvoda, a odlučili smo da zadržimo i naziv firme. Ime ”Neofit Cosmetics” potiče od grčkih reči ‘’Neo’’ i ‘’Fito’’ što u prevodu znači ‘’mlada biljka’’, a kroz moto firme ”We energize and refresh everything we touch” iskazujemo konstantno nastojanje da sa svojim proizvodima dopunimo energijom i osvežimo sve što dotaknemo na domaćem i inostranom  tržištu. Takođe, želimo da premašimo očekivanja korisnika i da probudimo i aktiviramo čula vida, mirisa i dodira atraktivnim dizajnom, kombinacijom boja i kontrastima, pažljivo biranim mirisnim notama i kombinacijom najkvalitetnijih aktivnih sastojaka. Kolekcije ‘’Neofit Cosmetics’’ sastoje se iz naglašenih kontrasta boja koje u velikoj meri utiču na podizanje raspoloženja i nivoa energije, a u isto vreme zadržavaju dozu elegancije, prestiža i mističnosti.  Portfolio proizvoda je podeljen na tri grupe: Luksuzna hotelska kozmetika, kozmetika za ličnu upotrebu i kozmetika za profesionalnu upotrebu.

  • Kompletna proizvodnja je organizovana u Srbiji odakle se obavlja i distribucija. Iz tog razloga smo mnogo manje zavisni od spoljnih uticaja poput situacija sa zatvaranjem granica ili otežanim međunarodnim prometom. Takođe, ambalažu za proizvode luksuzne hotelske kozmetike proizvodimo svojim alatima sa našim kooperantima u Srbiji. S’toga želimo da kvalitetne proizvode koji su kreirani prema zahtevima i potrebama samih potrošača i koji će imati mnogo dublje dejstvo nego što im je osnovna namena učinimo dostupnim korisnicima u zemlji i regionu. Cilj projekta ‘’Neofit Cosmetics’’ je da gostima hotela kao krajnjim korisnicima proizvoda pružimo jedinstveno iskustvo sa jasnim benefitima, a hotelima kao partnerima i saradnicima učinimo pristupačnim proizvod vrhunskog kvaliteta uz punu logističku podršku. Dodatno želimo da korisnike naših proizvoda kao i saradnike aktivno uključimo u buduće razvojne poduhvate i pružimo im mogućnost uticaja na nove kolekcije.

Portfolio Vaših proizvoda čini i ”Luxury hotel cosmetics”. Koji prozvodi će činiti ovu kolekciju?

  • Portfolio ”Luxury hotel cosmetics” proizvoda se sastoji iz četiri kolekcije: Exclusive, Premium, Life Style i Eco, a svaka od kolekcija se sastoji iz dve ili više linija. Ekskluzivna kolekcija odslikava prestiž, eleganciju i mističnost. Obogaćena je eteričnim uljima i vitaminima, sa vrhunskim tradicionalnim mirisnim notama, Premium kolekcija se uz elegantno mistične crte dizajna izdvaja sa kontrastima boja koje simbolizuju energičnost, avanturu i optimizam. Mirisne note su egzotičnije, a sirovine su najvišeg kvaliteta sa visokim sadržajem aktivnih sastojaka. Sa druge strane, Life style kolekcija pruža potporu svakodnevnim izazovima kroz podizanje nivoa energije i raspoloženja, dok su Eco kolekcije inspirisane prirodom i opuštajućim elementima. Svaku liniju čine šampon, gel za tuširanje, mleko za telo, kondicioner za kosu i sapun, a u široj ponudi se nalaze tečni sapun, šampon sa kondicionerom, šampon za kosu i telo, dezinficijensi i repelenti uz propratni pribor.

Kakva je perspektiva novih poslovnih poduhvata za vreme krize?

  • Istorijski gledano, pokretanje poslovanja u vreme krize nosi mnoge izazove, ali se isto tako za mnoge kompanije se pokazalo kao odličan potez. Kompanije kao što su Disney, General Motors, Apple, Microsoft, Burger King, Uber i AirBnB započele su svoje poslovanje u nekoj od kriza. Prednost kompanija koje se osnivaju u vreme krize u odnosu na već postojeće je u brzini prilagođavanja novonastaloj situaciji. Novi biznisi nemaju problem viška radne snage, velikih renti, reorganizacije, neiskorišćenih kapaciteta ili preobimnih portfolia proizvoda. Ukoliko uspeju da pronađu specifične potrebe tržišta i svojim proizvodima i uslugama direktno odgovore na njih, nova preduzeća imaju odlične šanse da se održe tokom i posebno nakon krize. Takođe, konkurencija novih biznisa na tržištu je dosta niža, dok stare kompanije u krizi postaju izuzetno osetljivije na nove konkurente. Preduzeća koja se formiraju u vreme krize zbog neophodne kvalitetne pripreme imaju odlične šanse da brzo rastu u periodu oporavka. Takođe, u vreme krize dostupniji su kvalitetniji stručni kadrovi na tržištu, niže su cene sirovina, a bolja je i pregovaračka pozicija. Uz kvalitetnu pripremu, očekujemo da će i ’’Neofit Cosmetics’’ uspeti da se kvalitetno pozicionira na tržištu uz konstantan i stabilan rast i pridruži se već pomenutim kompanijama koje su pokrenule poslovanje i održale se u vremenu velikih izazova.

AutorNikoleta Morotvanski, Generalni menadžer, Turistički žurnal

Fotografija: izvor, Turistički žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!