fbpx

Michelin vodič u Srbiji! – INTERVJU – Goran Radivojević – predsednik UO Asocijacije šefova-kuvara Srbije

Turisticki zurnal - intervja

O aktuelnoj temi, pristizanju Michelin-ovih zvezdica u Srbiju, popričali smo sa gospodinom Goranom Radivojevićem, nastavnikom veština na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Gosdpodin Radivojević je takođe i predsednik UO Asocijacije šefova-kuvara Srbije i član UO Kulinarske federacije Srbije i mentor juniorske kulinarske reprezentacije Srbije na kulinarskoj olimpijadi IKA 2020.

U Srbiju stiže Michelin vodič. Šta to predstavlja za restoratere Srbije?

  • Michelin vodič je zvanično objavio da će u decembru 2020. objaviti izbor restorana u Beogradu koji će biti predstavljeni u vodiču i kojima će biti potvrđen kvalitet jednim od simbola što je sjajna stvar za Srbiju. Kojim tačno kvalitetom će biti nagrađeni pojedini restorani zavisi od utiska koji su ostavili na inspektore svojom uslugom, a to će uskoro biti poznato. Za gastronomsku i ugostiteljsku scenu Srbije, odnosno Beograda koja je oduvek važila za jednu od vodećih na Balkanu ali i jugoistočnoj Evropi, to je potvrda kvaliteta koja će sigurno uticati na dalje unapređenje i podizanje kvaliteta usluge ali i želje i potrebe za usavršavanjem zaposlenih u restoranima, naročito kuvara.

Šta nas je dovelo u poziciju da u Srbiju dođe Michelin vodič?

  • Srbija je poznata kao podneblje koje je izuzetno bogato kvalitetnim prirodnim resursima. To bogatstvo se ogleda kroz visoko kvalitetne namirnice od kojih se prave proizvodi koji su i te kako prepoznati u svetu. Takođe, veoma bogata kultura i tradicija našeg naroda pored  prirodnog bogatstva čini odličnu osnovu za kvalitetnu gastronomsku ponudu koja pored hrane i pića podrazumeva iskren i srdačan odnos sa gostima.
  • Da bi restoran zapao za oko mišelinovim kritičarima, mora biti prepoznat u lokalnoj sredini kao mesto izuzetno kvalitetne ugostiteljske usluge, srdačne i prijatne atmosfere u kojima će gosti osetiti autentičnost tog mesta, usluge i sredine u koju su došli.
  • Beograd je duže vreme poznat kao gastronomska meka o kojoj se nadeleko piše po svetu i koja zaista ostavlja jak pečat na svakog gosta, pre svega na turiste iz raznih zemalja. Pozitivna slika i utisci koju šalje BG gastroscena i odlični  šefovi (šefovi kuvara) koji je svaki dan čine sve boljom i savršenijom, Mišeliv vodič je sigurno odlučio da je krajnje vrema da posle Hrvatske, Slovenije i Mađarske nagradi sve zaljubljenike u kulinarska umeća u Srbiji i šire.

Koja priznanja postoje u okviru Michelin vodiča i koja predstavljaju najviši stepen priznanja za kvalitet?

  • Michelin vodič ima više nivoa potvrde kvaliteta ugostiteljske usluge u restoranima. Pored smibola koji se dodeljuju restoranima koji nude izuzetno kvalitnu uslugu-hranu (fine dining) najpoznatijih i prepoznatljivih *, ** i *** zvezdice, tu su prekrštena viljuška i kašika (Comfort and Quality) koje imaju 5 nivoa kvaliteta, Michelin Bib Gourmand kvalitet za visoko kvalitetnu hranu po povoljnim i pristupačnim cenama u lokalu, tj. za svačiji džep, The Plate Michelin koji obeležava restorane koji nude jela pripremljena od svežih namirnica, pažljivo pripremljenih: veoma dobro jelo. Pored restorana koji nude zaista kvalitetnu hranu, Michelin Guide prepoznaje i kvalitetnu lokalnu hranu i jela u manjim ugostiteljskim objektima kao što su tapas barovi, pabovi, ulična hrana, restorani sa kvalitetnom ponudom vina i sl.

Kako izgleda proces analize objekata od strane Mišelinovih inspektora? Na kojim segmentima je akcenat u poslovanju?

  • Michelin-ovi inspektori dolaze nenajavljano, niko ne zna ko su niti kada dolaze. Upravo je to jedan od razloga da restorani kontinuirano održavaju ili podižu nivo kvaliteta usluge i jela. Njihov kriterijum zasniva se na kvalitetu namirnica koje se koriste u pripremi jela, odličnom ukusu i primenjenih kulinarskim tehnikama, ličnosti Šefa kuhinje, odnosa vrednosti i kvaliteta jela i održivosti kvaliteta jela između poseta. Veoma je važno napomenuti da restorani mogu i da izgube potvrdu kvaliteta od Mišelina ukoliko kvalitet njihove usluge padne.

Michelin vodič dolazi iz francuske kuhinje. Da li se uzima u obzir pri proceni prisustvo karakteristika francuske kuhinje u restoranima?

  • Početak kulinarstva ali i moderne gastronomije se vezuje za Francusku. To je najpoznatija kuhinja na svetu iz koje su potekle sve kulinarske tehnike. Prisustvo segmenata francuske kuhinje je obavezno u jelima restorana koji pretenduju na jednu od zvezdica.

Kada i u kojim restoranima se očekuje poseta inspekcije?

  • Inspektori sami odlučuju kada i koji restoran posećuju. Da bi neki restoran bio interesatan za Mišelinove inspektore, njegov kvalitet jela i usluge mora biti prepoznat od strane lokalnih posetilaca i kritičara čiji utisci ukazuju na prisutnost određenog kvaliteta.

Da li je poznata informacija, da li je inspekcija već posetila neki srpski restoran?

  • Objavljivanjem na zvaničnom sajtu Mišelinovog vodiča o svrstavanju beogradskih restorana u vodič je potvrda da su inspektori već posetili neke restorane i prepoznali određeni kvalitet. Koji je to nivo kvaliteta prema njihovim utiscima uskoro ćemo saznati.

Da li će dodeljivanje potvrde kvaliteta po Mišelinovim standardima uticati na poslovanje restorana u Srbiji? Da li je ovo priznanje važnije za gastronome ili posetioce?

  • Sigurno je da će se podići lestvica kvaliteta kako restorana tako i profesionalaca koji rukovode kuhinjama. Cilj je da se svi „nateraju“ da konstantno unapređuju kvalitet ali i ulažu u svoje zaposlene, koji najviše i doprinose kvalitetnom jelu i usluzi. Definitivno je da će potrošači očekivati odgovarajući kvalitet u restoranima koji budu nagrađeni. To će svakako stvoriti pristisak na šefove kuhinja da zadovolje zahtevne potrošače ali i ispit na kom treba da pokažu da potvrda kvaliteta od strane najpoznatijih svetskih kritičara nije slučajna.

AutorNikoleta Morotvanski, Generalni menadžer, Turistički žurnal

Fotografija: izvor, Turistički žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!