fbpx

INTERVJU – Filip Đoković – Generalni menadžer hotela „Crni vrh”

Turisticki zurnal - intervja

Gospodin Filip Đoković je prodekan Fakulteta poslovnih i zdravstvenih studija u Valjevu, a takođe je na poziciji generalnog menadžera hotela “Crni vrh” na Divčibarima. Novoizgrađeni hotel Crni vrh”, prvi luksuzni turističko-sportski kompleks na toj planini koji su izgradili košarkaš Miloš Teodosić i njegov brat Jovan otvoren je krajem prošle godine. Hotel Crni vrh” kategorizovan je sa četiri zvezdice i smešten je u mirnom okruženju borove šume.

Gospodin Đoković je, jedinstveno za redakciju i čitaoce Turističkog žurnala, pristao i obavio intervju na temu poslovanja u kriznim vremenima.

Otvaranje hotela Crni Vrh” predstavlja krunu turističkih investicija na tržištu prošle godine. Na koji način hotel Crni vrh doprinosi razvoju turizma na teritoriji Srbije?

 • Hotel Crni vrh” predstavlja novu vrstu hotela na našem tržištu. Dominiraju sportski sadržaji koji su fantastično uklopljeni u planinski ambijent. Prepoznate su ciljne grupe kojima je fokus na sportu i rekreaciji. Brojne profesionalne sportske ekipe su boravile u hotelu i nakon priprema na Divčibarama postigli odlične rezultate. To govori da je hotel sa ovakvim sportskim i kongresnim kapacitetima bio pun pogodak za naše i regionalno turističko tržište.
 • Poslovni model hotela Crni vrh” je usmeren na razvoj i prosperitet lokalne ekonomije, tako da su nam brojni dobavljači iz podmaljenskih sela i valjevskog kraja. Paketi koje nudimo gostima uključuju brojne sadržaje na samoj destinaciji i šire, tako da smo direktno vezani za razvoj aktivnog turizma (ski turizam), seoskog, verskog i banjskog turizma.
 • Brendiranje hotela je svakako vezano za vlasnika Miloša Teodosića, koji je jedan od naznačajnijih sportista u novijoj istoriji srpskog, evropskog i svetskog sporta. Sportski duh, fizička aktivnost, zdrav način ishrane i uživanje u sportu i rekreacionim aktivnostima su inkorporirani u model funkcionisanja hotela.

Na samom početku poslovanja, suočili ste se sa globalnom krizom koju je izazvala pandemija virusa COVID-19. Ovo je situacija gde krizni menadžment igra veliku ulogu. Šta je za Vas, kao generalnog menadžera bio najveći izazov?

 • Najveći izazov je bio da se sačuvaju zaposleni, koji predstavljaju najvredniji deo intelektuanog kapitala hotela. Kriza je globalna, tako da je jedina opcija bila da se pronađe model prilagođavanja novim okolnostima na način da se bude konkurentniji.
 • Na početku pandemije je zavladao strah od gubitka posla, a ubrzo nakon prvog talasa je usledilo otvaranje hotela i pripreme za prvu letnju sezonu. Neizvesnost je bila ogromna jer je veliki broj grupa otkazao i postojao je rizik da se postojeće rezervacije otkažu. Naglasak na stroge procedure i pravila u okviru standarda poslovanja je doveo do potpunom kontrolom nad brojnim izazovima koji su bili pred nama u periodu od maja do oktobra meseca.
 • Srbija u periodu pandemije ima istorijsku šansu da repozicionira domaći turizam. Ovo leto je ključno za proveru kvaliteta turističkih proizvoda na nivou destinacija i kvaliteta usluge u hotelima i ostalim smeštajnim i ugostiteljskim objektima. Pošto građani Srbije u većini slučajeva putuju van zemlje, veoma dobro znaju da procene odnos između cene i kvaliteta. Nisam zadovoljan trendom rasta cena hotelskih i drugih usluga i generalno turističkih aranžmana, jer se koristi situacija izražene tražnje koja je izazvana na veštački način (zbog korona virusa).

Na koji način upravljate trenutnom situacijom? Koje mere su preuzete kako bi se poslovanje uspešno obavljalo a pritom gosti bili zadovoljni i bezbedni?

 • U stalnom smo kontaktu sa Institutom za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut”, tako da smo primenili sve potrebne mere da bi naši gosti i zaposleni bili bezbedni. Uveli smo specifičan način služenja hrane i definisali termine obroka u periodima visoke popunjenosti hotela. U Wellness&SPA centru smo odrediti termine korišćenja sadržaja. U sistemu klimatizacije koristimo filtere najnovije generacije koji su u skladu sa preporukama nadležnih organa za kontrolu pandemije. Svakog dana se proveravaju zdravstveni parametri zaposlenih.

Ko su najčešći gosti hotela? Da li su vidljive promene u zahtevima gostiju hotela? Da li je situacija uticala na promenu dužine boravka?

 • Ciljne grupe hotela su sportske ekipe, porodice i učesnici kongresa. Gosti su oprezniji u fazi pre nego što dođu u hotel u smislu raspitivanja o merama hotela vezanim za pandemiju. Oprez je u sprezi sa poverenjem, stoga se trudimo da slobodno vreme koje provode u hotelu iskoriste kako bi unapredili svoje fizičko i psihičko zdravlje. Za kratko vreme smo uspeli da postignemo visok stepen lojalnosti gostiju koji su se opredelili da borave kod nas više od pet puta.
 • U periodu letnje sezone, prosečan boravak je bio oko 5 noći, dok je nakon tog perioda nešto manje od 3 noći. Pripreme sportista imaju svoj model funkcionisanja i trajanja, tako da su u tom slučaju boravci sportista oko tri sedmice. Izolacija i karantin su doveli do toga da se gosti opredeljuju za češće i kraće odmore.

Koji su dugoročni a koji kratkoročni ciljevi poslovanja hotela? Da li je ova situacija uticala na njihovu promenu?

 • Kratkoročni ciljevi hotela odnose se na održavanje standarda i prilagođavanje čestim promenama uzrokovanim pandemijom. Dugoročni ciljevi su usmereni na unapređenje kvaliteta usluge i osnaživanje visokokvalifikovanog kolektiva. Pošto sam inicijalno vezan za nauku, odnosno za Fakultet u Valjevu Univerziteta Singidunum, ponosan sam na činjenicu da je skoro polovina kolektiva završila studije hotelijerstva ili su u toku njihove studije hotelijerstva.

Hotel Crni vrh, bio je domaćin priprema fudbalera Crvene Zvezde. Da li je to bio poseban izazov za Vas i zaposlene u hotelu? Na koji način je tekla organizacija? Da li subilizahtevnigosti?

 • FK Crvena Zvezda je prvi fudbalski klub i uopšte sportska ekipa koja je koristila jedan od najsavremenijih fudbalskih terena u planinskim uslovima. Visoki zahtevi uprave kluba su ispunjeni, tako da su već prve utakmice nakon priprema to dokazale.
 • Standardi kluba svetskog ranga su se odnosili na poseban režim ishrane i prostorne uslove za obavljanje treninga na fudbalskom terenu, teretani i u sportskoj hali. Dodatni izazov je bio da se svi zahtevi ispune poštujući stoge epidemiološke mere, posebno imajući u vidu veliki broj zainteresovanih ljudi koji nisu bili gosti hotela, a želeli su da isprate svaki korak svog omiljenog kluba.

Šta za Vas predstavlja hotel Crni vrh”?

 • Hotel Crni vrh predstavlja jedno od najboljih mesta za rad, prosperitet i zadovoljstvo.

AutorNikoleta Morotvanski, Generalni menadžer, Turistički žurnal

Fotografija: izvor, Turistički žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!