fbpx

Bihevioralni marketing – INTERVJU – Dalibor Šumiga – Osnivač i direktor agencije Promosapiens

Turisticki zurnal - intervja

Dalibor Šumiga je specijalista za bihevioralni marketing i potrošačku psihologiju. Osnivač je i direktor agencije Promosapiens – prve agencije za bihevioralni marketing u Adria regiji. Službeni je Google Growth Engine ambasador za Adria regiju i član svetskog neuromarketinškog društva, NMSBA. Tokom svog radnog iskustva u polju marketinga, kreirao je brojne marketinške ideje i rešenja za vodeće brandove na području Adria regije zahvaljujući znanju iz potrošačke psihologije i neuromarketinga.

Vlasnik ste i osnivač prve digitalne agencije specijalizovane za bihevioralni marketing. Kako ste se odlučili na korak osnivanja sopstvene kompanije u ovoj oblasti?

 • Nisam imao neku veliku želju da otvorim vlastitu firmu, ali okolnosti su se tako poklopile da opcije koje su mi bile dostupne nisu više pružale prostor za rast pa sam odlučio riskirati. Za razliku od drugih poduzetnika koji su svjesno ušli u rizik, vjerujući u sebe i žrtvujući jako puno, moram priznati da sam ja ipak bio kukavica – odlučio sam postati poduzetnik tek kad nisam vidio drugi izlaz.
 • Zato jako cijenim ljude koji su bez ikakvog pritiska odlučili pokrenuti vlastiti posao.

Možete li objasniti šta predstavlja bihevioralni marketing i šta ga razlikuje od običnog marketinga?

 • Bihevioralni marketing u svojoj srži je digitalni marketing na steroidima. Kad digitalnom marketingu dodate potrošačku psihologiju i saznanja iz neuromarketinga, dobijete bihevioralni marketing. Naravno, u međuvremenu se bihevioralni marketing proširio iz digitalne sfere i na offline primjenu.

2019. godine Vaš tim je bio veoma aktivan na polju neuromarketinga. Kakva su Vaša iskustva u tom segmentu? Da li Vaši klijenti prepoznaju važnost ovog vida marketinga?

 • Da, 2019. je bila rekordna godina za neuromarketing iako se ne možemo požaliti ni na 2020. samo u malo drugačijim okolnostima. Da, klijenti su sve više svjesni da trebaju nešto više od toga da samo pitaju svoje kupce jesu li zadovoljni i što žele. Pogotovo je to postalo bitno sad kada su vremena vrlo nesigurna i kad se i potrošačka percepcija mijenja iz mjeseca u mjesec. Dobro razumijevanje praktički na mjesečnoj razini kako se mijenja sentiment kupaca prema vašem brendu je apsolutni imperativ.

Kojim alatima sprovodite istraživanja u ponašanju potrošača?

 • Eletroencefalografom (EEG) mjerimo podsvjesnu motivaciju, tj. Reagiraju li kupci pozitivno ili negativno na proizvod, tv reklamu, pakiranje, aplikaciju, web stranicu, objave na društvenim mrežama i sl. Također pomoću EEG-a mjerimo kognitivno opterećenje, tj. Je li ono što kupac doživljava prekomplicirano ili možda dosadno. Također mjerimo i koja je optimalna cijena koju na podsvjesnoj razini kupci smatraju fer cijenom za određeni proizvod.
 • GSR uređajem (galvanička reakcija kože) mjerimo uzbuđenje izazvano proizvodom, reklamom, okusom, mirisom, itd… Vizualnu pažnju mjerimo eye tracking naočalama, ako je u pitanju korisničko iskustvo uživo ili eye tracking hardwareom u laboratorijskim uvjetima gdje možemo pratiti korisničko iskustvo na web stranici, kod optimizacije planograma i sl. Također, radimo i facijalno kodiranje emocija; najčešće se ova metoda koristi kod degustacije proizvoda ili kod analize ispitanika koji sudjeluju u dubinskim intervjuima gdje se analizom mikro pokreta lica detektira prisutnost 7 osnovnih emocija.
 • Sve navedeno se izvodi na određenoj lokaciji sa stvarnom interakcijom korisnika i proizvoda, ali imamo i široku paletu neuromarketinških alata kojima mjerimo podsvjesnu percepciju potrošača online. Te metode zovemo podsvjesna anketiranja i možete ih koristiti bez obzira gdje se nalazite jer se cjelokupno istraživanje provodi online.

Koje usluge su privukle najveći broj klijenata i koje su se pokazale najznačajnije rezultate?

 • Neuromarketinška istraživanja uvijek privlače najveću pažnju, pogotovo mjerenje podsvjesne motivacije (EEG), uzbuđenja (GSR) u kombinaciji s eye trackingom. Zadnjih mjesec i pol jako je popularan naš novi softver za podsvjesno anketiranje koji mjeri koji brend je „top of mind“ u podsvijesti kupaca. Podsvjesna anketiranja su i inače u doba pandemije dobila na popularnosti zbog restrikcija po pitanju putovanja i fizičke distance.
 • Veliku popularnost, koja se još samo pojačala dolaskom pandemije ima bihevioralni marketing iz razloga što sad već svaki ozbiljniji brend shvaća važnost digitalnog marketinga, ali automatski, što više znaju o njemu, shvaćaju i da metrike koje su na početku izgledale cool (lajkovi, doseg, ctr) su vrlo bazične metrike i da je potrebno bolje mjeriti i optimizirati digitalne kampanje, a bihevioralni marketing tu ima fantastične alate i metodologije.

Koliko je važno brendiranje u poslovanju?

 • Izrazito je važno. Najveći brendovi na svijetu iako su najveći i najbolji i dalje ulažu marketing. Zašto bi ulagali ako misle da mogu živjeti na staroj slavi? Kad su sve druge stvari jednake (cijena, pozicija, marketinški budžeti), ono što uvijek pobjeđuje u odabiru kupca jest – poznati brend.

Koja vrsta marketinga i u okviru nje koja metoda se pokazala kao najuspešnija za pozicioniranje na tržištu?

 • Da bih odgovorio na ovo pitanje morali bismo ga produbiti – što smatramo uspješnim  pozicioniranjem? Jel uspješno pozicioniranje ako napravite spektakularnu launch kampanja, angažirate stotine influencera i svi pričaju o vama, ali ROAS je negativan? Ili gledamo uspjeh samo kroz prihod? Ili kroz istraživanje kako kupci percipiraju brend? To su sve različiti načini mjerenja i o tome ovisi i moj odgovor.

Kako vidite razvoj marketinga u budućnosti?

 • Sve više konkretnih mjerenja efikasnosti marketinga i sve više automatizacije. Tako vidim marketing u narednih 10 godina. Kad kažem automatizacija, mislim na automatizaciju svega što nema veze s kreativom. Cilj je ostaviti kreativcima što više prostora za kreativu, a eliminirati nepotrebno „tabličarenje“ i projektnu administraciju.

AutorNikoleta Morotvanski, Generalni menadžer, Turistički žurnal

Fotografija: izvor, Turistički žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!