fbpx

SMART turizam kao nit vodilja za uspeh Hrvatskog turizma

7A185D05-9FF3-479C-BA4E-D2AF14A83650

Hrvatski turizam prednjači u održivosti, a naglasak mora biti na strateškom promišljanju razvoja i interdisciplinarnoj suradnji dionika u turizmu bio je jedan od zaključaka cjelodnevne on line panel rasprave „Izazovi i prilike za razvoj pametnog turizma u Hrvatskoj“ u organizaciji Ministarstva turizma i sporta te tvrtke za savjetovanje Apsolon.

Panel rasprava okupila je dvjestotinjak sudionika, mahom ključnih predstavnika vodećih turističkih kompanija, institucija i potencijalnih SMART destinacija, koji su zajedničkim snagama nastojali odgovoriti na pitanje “Kakav će turizam u Hrvatskoj biti nakon korone?”. 

Kroz panel rasprave cilj je bio odrediti ključna područja u koja je potrebno ulagati za razvoj pametnog turizma u Hrvatskoj. Diskusija s panelistima i publikom pokazala je da u Hrvatskoj postoji veliki interes za novim modelima razvoja turizma i za integracijom novih tehnologija u vidu inovativnih proizvoda, otpornosti destinacije, inkluzivnog turizma i dr. te je utvrđen smjer daljnjeg razvoja turizma iz gledišta ključnih dionika hrvatskog turizma.

Turizam u Hrvatskoj očekuju ključne godine razvoja te vjerujem da će one biti obilježene upravo aktivnostima vezanim uz pametni turizam i projekt SMARTMED u kojem Hrvatska kroz Ministarstvo turizma i sporta ima vodeću ulogu između devet zemalja Mediterana.”,izjavio je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina te nadodao: “Današnje četiri panel rasprave domaćih stručnjaka u turizmu na teme pametnog turizma to jest održivosti, suradnje i participacije, ljudskog kapitala i poslovnog okruženja te tehnologije i IT podsjetile su nas na neke odlične “pametne” projekte koji se u Hrvatskoj već duže provode te su nas sve potakle na promišljanje o inovativnim modelima turizma i potencijalima pilot projekta u Hrvatskoj te mogućnostima međunarodne suradnje sa zemljama Mediterana. Drago mi je što su projekti kao što su digitalizacija hrvatskog turizma, nagrađivani sustav za prijavu i odjavu gostiju eVisitor, portali croatia.hr i entercroatia kojima je cilj upoznavanje posjetitelja s aktualnostima u našoj zemlji, projekt Sigurna turistička sezona i mnoge druge koje je Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo samostalno ili u suradnji sa partnerima i zajednicom te ostale koje snažno podržavamo, prepoznale i članice ove inicijative i istaknule kao odlične primjere održivosti u istraživanju koje je provedeno.

Pametni turizam bi ponajprije trebao njegovati interdisciplinarni, intersektorski i participativni pristup upravljanju i razvijati destinacije koje su uključive i otporne, čije lokalne zajednice žive kvalitetnijim životom i promiču svoju baštinu i gdje turisti i posjetitelji čuvaju okoliš zajedno sa stanovništvom. 

U kojem smjeru ide Hrvatska odgovoreno je u četiri panela u kojima je istaknuto kako Hrvatska prednjači u održivosti te da je za razvoj pametnog turizma nužno poticati privatni sektor i promicati suradnju stanovništva kroz suradnju četiri stupa pametnog turizma. 

”Drago mi je što smo danas vidjeli da je hrvatski turizam na odličnom tragu da postane “pametan”, no isto tako uvjerili smo se  kako je u Hrvatskoj potrebno dodatno raditi na zakonodavnom okviru koji će podupirati ciljeve različitih strateških okvira koji su u određenoj mjeri dobro razvijeni. Također, potrebno je dodatno poticati interdisciplinarnu suradnju i razvijati participativne platforme koje uključuju široki spektar razina upravljanja i dionika u upravljanje turizmom i strateško promišljanje razvoja.” istaknula je direktorica sektora za turizam iz tvrtke partner u organizaciji ovog događaja, Jadranka Gojtanić

Sudionici su istaknuli kako u javnosti nema dovoljne svjesnosti sudionika o važnosti suradnje te da smatraju kako je odgovornost za razvoj pametnog upravljanja zajednica, odgovornost primarno turističkih zajednica, a onda i ostalih dionika. 

U panelu Ljudski kapital i poslovno okruženje naglasak je stavljen na nužnosti poticanja i razvoja kreativnog poduzetništva, poticanja cjelogodišnjeg zapošljavanja i kontinuiranog razvoja kompetencija aktera u turizmu u skladu s promjenama na tržištu.

Panelisti na panelu tehnologijama i IT-ju vodili su raspravu  o benefitima tehnologija za turizma, ulozi strategija u poticanju inovacija pritom naglašavajući da se strategije dolaze za relativno prekratkom razdoblje. 

Izvor: HrTurizam

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!