fbpx

Projekat “Vinski putevi Otvorenog Balkana” predstavljen na 6. Globalnoj konferenciji Svetske turističke organizacije 

094EC521-B025-418A-8855-59480ED071EC

Projekat “Vinski putevi Otvorenog Balkana” predstavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na 6. Globalnoj konferenciji Svetske turističke organizacije (UNWTO) o vinskom turizmu u italijanskom gradu Alba.
Na panelu “Budućnost vinskog turizma” govorila je i o rezultatima koje su Srbija, Albanija i Severna Makedonija ostvarile na sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana u Beogradu.
– Razmena znanja i iskustava sa ostalim državama Evrope i sveta na 6. Globalnoj konferenciji o vinskom turizmu u Albi značajno će pomoći našoj zemlji u nastojanjima da vinski turizam učinimo jednim od vodećih pokretača turizma i ekonomije u Srbiji. Ovom prilikom, i u okviru panela “Budućnost vinskog turizma”, prikazali smo sve što smo do sada uradili u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Predstavili smo našu ideju, misiju i viziju budućnosti vinskog turizma u Srbiji i regionu celom svetu. Daljim ulaganjem u razvoj vinarstva, sigurno je da će vinski turizam kod nas procvetati, a rute vina naći svoje mesto na evropskoj i svetskoj turističkoj mapi uz tvrđave, carske gradove, ali i destinacije poput planina i banja – istakla je Matićeva, navedno je na sajtu Ministartsva.
Ona je takođe naglasila da se u Srbiji poslednjih godina intenzivno investira u vinarski sektor putem subvencija za podizanje novih zasada, kupovinu vinarske opreme, kao i za promociju na međunarodnim tržištima, te da su vinogradarima i vinarima i u 2022. godini omogućeni povoljni krediti kroz novi projekat Svetske banke, a da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kroz projekte promocije, edukacije i treninga, od 2015. opredelilo preko 170.000 EUR (blizu 20 miliona dinara) za promociju vinskog turizma.
Sastala se i generalnim sekretarom Svetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabom Pololikašvilijem. Pozvala je Svetsku turističku organizaciju da podrži ovu inicijativu, naglasivši njen značaj ne samo za Balkan, već i za celu Evropu.
– Prepoznajući vinske rute kao budućnost turizma, projekat “Vinski putevi Otvorenog Balkana” pomoći će Albaniji, Severnoj Makedoniji i Srbiji da dodatno razviju svoje vinogradarsko-vinske sektore i zajednički pozicioniraju region Zapadnog Balkana na evropskoj i svetskoj vinskoj turističkoj mapi kao nezaobilazne destinacije. Zato bi podrška Svetske turističke organizacije bila od velike važnosti za razvoj ovog regionalnog projekta – poručila je ministarka Matić.
Pololikašvili je pozdravio pokretanje inicijative “Vinski putevi Otvorenog Balkana” i istakao važnost gastronomije, kulturnog turizma, ruralnog turizma, telekomunikacija u turizmu, reke Dunav, kao i uključivanje više zemalja u inicijativu.
On je još naglasio značaj obrazovanja u turizmu i pozvao Srbiju da se priključi onlajn platformi UNWTO akademije koja podstiče konkurentnost u turističkom sektoru i pomaže radnoj snazi globalne industrije da lakše pristupi lokalnim i međunarodnim mogućnostima zapošljavanja.
Matićeva se prethodno tokom dana u Albi sastala sa zamenicom ministra turizma Bugarske, Marielom Modevom, kojoj je takođe predstavila pomenuti projekat.
Ona je tom prilikom ocenila da bi uključenje drugih zemalja regiona, tako i Bugarske, u inicijativu doprinelo boljoj ekonomskoj situaciji i podizanju turizma celog regiona i navela da postoji zainteresovanost za zajedničko konkurisanje na IPA programima EU u oblasti turizma.

Izvor: eKapija

Fotografija: PixabayPODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!