fbpx

Projekat “Vinski putevi Otvorenog Balkana” predstavljen na 6. Globalnoj konferenciji Svetske turističke organizacije 

094EC521-B025-418A-8855-59480ED071EC

Projekat “Vinski putevi Otvorenog Balkana” predstavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na 6. Globalnoj konferenciji Svetske turističke organizacije (UNWTO) o vinskom turizmu u italijanskom gradu Alba.
Na panelu “Budućnost vinskog turizma” govorila je i o rezultatima koje su Srbija, Albanija i Severna Makedonija ostvarile na sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana u Beogradu.
– Razmena znanja i iskustava sa ostalim državama Evrope i sveta na 6. Globalnoj konferenciji o vinskom turizmu u Albi značajno će pomoći našoj zemlji u nastojanjima da vinski turizam učinimo jednim od vodećih pokretača turizma i ekonomije u Srbiji. Ovom prilikom, i u okviru panela “Budućnost vinskog turizma”, prikazali smo sve što smo do sada uradili u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Predstavili smo našu ideju, misiju i viziju budućnosti vinskog turizma u Srbiji i regionu celom svetu. Daljim ulaganjem u razvoj vinarstva, sigurno je da će vinski turizam kod nas procvetati, a rute vina naći svoje mesto na evropskoj i svetskoj turističkoj mapi uz tvrđave, carske gradove, ali i destinacije poput planina i banja – istakla je Matićeva, navedno je na sajtu Ministartsva.
Ona je takođe naglasila da se u Srbiji poslednjih godina intenzivno investira u vinarski sektor putem subvencija za podizanje novih zasada, kupovinu vinarske opreme, kao i za promociju na međunarodnim tržištima, te da su vinogradarima i vinarima i u 2022. godini omogućeni povoljni krediti kroz novi projekat Svetske banke, a da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kroz projekte promocije, edukacije i treninga, od 2015. opredelilo preko 170.000 EUR (blizu 20 miliona dinara) za promociju vinskog turizma.
Sastala se i generalnim sekretarom Svetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabom Pololikašvilijem. Pozvala je Svetsku turističku organizaciju da podrži ovu inicijativu, naglasivši njen značaj ne samo za Balkan, već i za celu Evropu.
– Prepoznajući vinske rute kao budućnost turizma, projekat “Vinski putevi Otvorenog Balkana” pomoći će Albaniji, Severnoj Makedoniji i Srbiji da dodatno razviju svoje vinogradarsko-vinske sektore i zajednički pozicioniraju region Zapadnog Balkana na evropskoj i svetskoj vinskoj turističkoj mapi kao nezaobilazne destinacije. Zato bi podrška Svetske turističke organizacije bila od velike važnosti za razvoj ovog regionalnog projekta – poručila je ministarka Matić.
Pololikašvili je pozdravio pokretanje inicijative “Vinski putevi Otvorenog Balkana” i istakao važnost gastronomije, kulturnog turizma, ruralnog turizma, telekomunikacija u turizmu, reke Dunav, kao i uključivanje više zemalja u inicijativu.
On je još naglasio značaj obrazovanja u turizmu i pozvao Srbiju da se priključi onlajn platformi UNWTO akademije koja podstiče konkurentnost u turističkom sektoru i pomaže radnoj snazi globalne industrije da lakše pristupi lokalnim i međunarodnim mogućnostima zapošljavanja.
Matićeva se prethodno tokom dana u Albi sastala sa zamenicom ministra turizma Bugarske, Marielom Modevom, kojoj je takođe predstavila pomenuti projekat.
Ona je tom prilikom ocenila da bi uključenje drugih zemalja regiona, tako i Bugarske, u inicijativu doprinelo boljoj ekonomskoj situaciji i podizanju turizma celog regiona i navela da postoji zainteresovanost za zajedničko konkurisanje na IPA programima EU u oblasti turizma.

Izvor: eKapija

Fotografija: PixabayPODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!