fbpx

Premijerni snimci izgradnje Novog Sada – Nova izložba o gradu na SPENS-u

SPENS foto NSEPK V. Veličković (2)

Izložba koja će na potpuno nov način predstaviti urbanistički razvoj Novog Sada pod nazivom „Novi Sad – Moderan grad” biće otvorena u subotu, 12. februara, u 18 časova i to na SPENS-u, jednim od simbola modernističke arhitekture grada.

Multimedijalna arhitektonska izložba osrvće se na procese industrijalizacije grada, radikalnih infrastrukturnih promena, novih prostora za život u gradu, kao i na mesta na kojima se uspostavljao društveni život građana u drugoj polovini 20. veka.

Glavni sadržaj izložbe predstavlja sažetak višegodišnjeg istraživanja modernizacije Novog Sada, prilagođen široj publici, dok će publikacija koja prati ovaj projekat biti vredan doprinos u prostornom istraživanju Novog Sada. „Novi Sad – Moderni grad” je projekat koji se ne osvrće na prošlost sa nostalgijom i idealizacijom, već sa željom da razumemo procese koji su oblikovali grad, onakvim kakav je danas.

Projekat istražuje, otkriva i interpretira sve narative o modernizaciji Novog Sada, kako bismo, lišeni ideoloških odrednica povezali sve karike u lancu prostornog razvoja grada. Kroz šest priča praćenih do sada neprikazanim, arhivskim snimcima izgradnje grada, objasniće se svi ključni procesi koji su kreirali modernost Novog Sada.

Izložba će biti smeštena u holu br. 8 (ulaz iz pravca Radničke ulice) i otvorena sve do 26. februara.

Projekat realizuje Baza – platforma za prostorne prakse, u saradnji sa Efemera kolektivom i Društvom arhitekata Novog Sada. Izložba se realizuje u okviru drugog programskog luka „Seobe”, kojim se nastavlja niz kulturnih događaja u okviru projekta Evropske prestonice kulture.

Autori projekta: dr Dragana Konstantinović, Slobodan Jović, Maja Momirov, dr Miljana Zeković, dr Višnja Žugić i Bojan Stojković.

Ukupno osam izložbi o Novom Sadu tokom februara i marta

Pored izložbe „Novi Sad – Moderan grad”, tokom februara i marta, u okviru programskog luka „Seobe”, još sedam izložbi predstaviće istoriju grada, sagledanu iz najrazličitijih aspekata, što je jedinstven program u ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture.

Kuriozitet je međusobna udaljenost svih izložbi, koje su postavljene pretežno u centru grada, što omogućava lakši obilazak svih postavki i stvaranje jedinstvene priče o Novom Sadu.

Izložbe koje su već otvorene su „Akcenti – Novi Sad” u Muzeju Grada Novog Sada, „Tamo gde seoba završava – od rimske Panonija do današnje Vojvodine” u Muzeju Vojvodine, zatim  „Novi Sad, gitara, svet” u Kulturnoj stanici Eđšeg, „Migracije naroda na području Bačke i Banata u 18. i 19. veku, kroz odabrane dokumente Bačkobodoroške, Tamiške i Tontalske županije” u Arhivu Vojvodine, a od danas, 10. februara i „Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama” u Galeriji „Prometej”. U narednom periodu biće otvorene još tri, i to 20. februara u okviru projekta „Stogodišnjica kolonizacije Vojvodine 1921–1941 i sedamdesetpetogodišnjica kolonizacije 1945–1948” u Kulturnom centru Novog Sada, kao i izložba „Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu”, koja će biti u martu u okviru posebne programske celine „Seobe duša”, čiji je partner Novosadski sajam, gde će se program i realizovati, a za koji su podršku pružile kompanije „Globos osiguranje” i „Dijamant” DOO.

Programski luk „Seobe“ sve do 20. marta bavi se pozitivnim uticajem migracija na kreiranje kulturne slike jednog podneblja i umetnosti koja pronalazi inspiraciju u tome. Na više od 300 kulturnih događaja i aktivnosti, predstaviće se oko 130 umetnika, od čega čak 90 evropskih.

Više detalja o programima u okviru projekta Evropske prestonice kulture, satnicama, ulaznicama i lokacijama, kao i programsku knjigu, možete pronaći na zvaničnom sajtu: novisad2022.rs

IzvorNovi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

Fotografije: Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!