fbpx

Popularni WRC (WORLD RALLY CHAMPIONSHIP) dolazi u Hrvatsku 2021.

C3886F7D-E465-438A-A43F-389107AD6432

World Motorsport Council, vijeće Svjetske automobilističke federacije FIA-e, potvrdilo je jučer da je Croatia Rally uvršten u kalendar Svjetskog prvenstva u rallyju (World Rally Championship – WRC) za 2021. godinu. Hrvatska će jedno od najatraktivnijih sportskih događaja na svijetu ugostiti od 22. do 25. travnja 2021. godine.

Start i cilj utrke bit će u Zagrebu, a vozit će se po lokalnim cestama Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Koliko su te utrke atraktivne najbolje ilustrira brojka od 836 milijuna gledatelja koji su prošle godine pratili WRC. Klubovi nositelji organizacije Croatia Rallya su D.T. iz Poreča i Cro Dakar Team iz Zagreba, uz podršku Hrvatskog auto i karting saveza.

Bila je ovo doslovce borba od 11 rundi, a sada nas čeka i najvažnija, ona organizacijsko – logistička. Ipak, osjećaj je sjajan jer WRC je uz Formulu 1 najprestižnije oktansko natjecanje na svijetu i samo odabrane države imaju priliku ugostiti ovaj spektakl. Uz sam sportski dio planiramo mnogo popratnih događanja, poput velikog gospodarsko investicijskog foruma jer sport je prije svega veliki biznis. Ponosan sam i zahvalan svima uključenim u ovaj kompleksan proces! Pokazat ćemo Hrvatsku u najboljem svjetlu te na najbolji mogući način obilježiti 115 godina automobilizma u Hrvatskoj!”, zaključio je predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner.

Radi se o dugogodišnjoj borbi, lobiranju i pozicioniranju Hrvatske kao idealne destinacije za WRC, da bi danas mogao pisati ovaj članak. 

Održan je i sastanak na najvišem rangu, s premijerom Republike Hrvatske, projekt je imao podršku MINT-a i HTZ-a, te stvari su bile više nego obećavajuće. Dapače, Hrvatskoj je odobren WRC već 2018. godine, no međutim Turska je bila brža pa je tako u gotovo tjedan dana pribavila sve potrebne dozvole i državne garancije te potpisala ugovor s WRC promotorom za termin krajem rujna, kojem su se nadali hrvatski organizatori. Nakon toga termin ponuđen Hrvatskoj bio je u srpnju 2018., što nikako nije bilo prihvatljivo s obzirom na sezonske gužve i špicu turističke sezone, a želja organizatora je da se WRC u Hrvatskoj organizirati u travnju, svibnju, početkom lipnja, krajem rujna ili u listopadu.

Svima je jasno kako je jedna takva globalna atrakcija magnet za produljenje turističke sezone te koliko će napraviti za promociju i brendiranje Hrvatske na globalnoj razini. To smo jasno mogli vidjeti i na primjeru utrke Tour of Croatia, koja je nažalost zbog privatnih interesa uništena i otišla u lijepu povijest. A to je moguće ostvariti jedino novim atraktivnim sadržajima i jakim zabavnim i sportskim događanjima u pred i post sezoni, kao što je nesumnjivo WRC.

Dolazak WRC-a u Hrvatsku je velika stvar, prilika za promociju i brendiranje Hrvatske, jer bez obzira što god mi mislili o nama samima, brend Hrvatska je i dalje nedovoljno prepoznat u cijelom svijetu. Uostalom, upravo najbolji ambasadori Lijepe naše su do sada bili upravo naši sportski uspjesi. Bravo za cijeli tim koji je od početka do danas bio uključen u cijeli projekt dovođenja WRC-a u Hrvatsku. Možemo biti ponosni jer Hrvatska je domaćin još jednog globalnog spektakla u Hrvatskoj.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!