fbpx

Počinje pohod mohačkih bušara

Mohacs_Busojaras (2)

Već vekovima baranjski Šokci zimu ispraćaju pohodom bušara, jednim od najupečatljivijih narodnih običaja u Mađarskoj. Ovaj običaj koji se tradicionalno obeležava u Mohaču, biće organizovan i ove godine od 24. februara do 1. marta.

Reč bušare označava ljude odevene u ovčije runo koji nose zastrašujuće drvene maske i koji svakog februara ispraćaju zimu povorkom tokom koje prave veliku buku ogromnim čegrtaljkama. Povorka počinje iskrcavanjem bušara sa Dunava i njihovim pohodom na grad, čime se evocira stara legenda da su prve bušare svojim strašnim izgledom uplašili Turke i oterali ih iz Mohača. Legenda o Turcima nikada nije istorijski potkrepljenja, a antropolozi pohod bušara vezuju za obeležavanje kulta sunca, ispraćanje zime i dočekivanje proleća. Kulminacija pohoda bušara je spaljivanje mrtvačkog kovčega na glavnom gradskom trgu u Mohaču čime se ritualno ispraća zima.

Danas je pohod bušara šestodnevni festival na kom vlada karnevalska atmosfera, a program upotpunjuju i razne druge aktivnosti poput takmičenja u izradi masaka, izložbi tradicionalnih zanata i nastupa folklornih ansambala. Ovaj običaj je od 2009. pod zaštitom Uneska kao deo nematerijalne svetske baštine, a svake godine ga posećuje sve veći broj posetilaca iz celog sveta.

Autor: TOP ONE PR Agencija

Fotografija: Autor

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!