fbpx

Otvoren 15. Kondenz Festival savremenog plesa i performansa 

41DD44D6-6FB1-42CD-BF57-C50A33F6EA65

Predavanjem “Zamagljena pozadina: Crni performans kao politička ontologija” Tomasa DeFranca, koreografa i teoretičara iz Njujorka, 23. oktobra u Magacinu otvoren je ovogodišnji 15. Kondenz – Festival savremenog plesa i performansa, u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples.

Predavanje Tomasa DeFranca o crnom performansu (Black Performance) ukazuje na značaj umetničkog delovanja kojim se razmatraju politička zajedno sa pitanjima estetske vrednosti, veštine, prakse i stručnosti, kao i pitanja stvaranja zajedničkog (commons) u performansu, nastalog iz radikalnog brisanja crnih (i drugačijih) ljudi iz prihvaćenih oblika “ljudskog” koji mnogima omogućavaju da se okupe na mestima zajedničkih i bliskih ranjivosti. Tomas DeFranc je u Beogradu zahvaljujući dugoročnom zalaganju Stanice i fondacije Trust for Mutual Understanding da podrže razmenu plesnih scena Srbije i SAD.

– Veoma mi je drago što otvaram festival predavanjem o crnoj estetici i političkoj ontologiji performansa. Ovo je deo novog istraživačkog projekta moje laboratorije, koji smo započeli ove i razvijaćemo ga u naredne tri godine – istakao je Tomas DeFranc: – U prošlosti sam dosta pisao o crnim smrtima. Pretpostavljajući da postoji nešto što možemo prepoznati kao crni ples, koji je koherentan i ima uticaja u svetu, sada želim da malo proširim istraživanje i razmislim šta taj crni performans radi. Prvo smo definisali ovu temu i stvarali strukturu kako bismo razumeli njene komponente, a sada se pitamo šta radi u svetu i kako operiše.

Program performansa počinje u ponedeljak, 24. oktobra nastupom Dance On Ansambla koji je na upravo završenom Bitef festivalu dobio jednu od nagrada. Ovaj put, ansambl predstavlja istorijsko delo “Works in Silence” Lusinde Čajlds, čuvene njujorške koreografkinje i jedne od pionirki savremenog plesa.

“Works in Silence”, delo koje pruža uvid u ključnu fazu razvoja jedne od najznačajnijih koreografkinja / koreografa 20. veka, biće izvedeno u u 20 časova, u Ustanovi kulture “Vlada Divljan”. Ova zbirka ranih dela iz obimnog repertoara Lusinde Čajlds posebno je uzbudljiva kako zbog retkih prilika da se izvodi, tako i zbog značaja za istoriju plesa. Većina ovih dela nije viđena od kada su prikazana 1970-ih godina.

Istog dana, u 18.30 časova u UK “Vlada Divljan”, Rok Vevar održaće predavanje o radu Lusinde Čajlds.

Festival Kondenz se ove godine održava od 23. do 30. oktobra na više lokacija u Beogradu pod sloganom “Radikalna ranjivost”, a biće izvedeno ukupno devet predstava i performansa, uz brojna predavanja i razgovore.

Firme:Centar za kulturu Vlada Divljan Palilula Beograd

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!