fbpx

Nova izložba u Novom Sadu – Migracije iz ugla umetnika

Poveži, obeleži foto NSEPK S. Veličković_

Nova izložba u Novom Sadu tumači migracije i to kao deo aktuelnog programskog luka „Seobe“, kojim se nastavlja niz kulturnih događaja u okviru projekta Evropske prestonice kulture. Izložba „Poveži, obeleži“ u organizaciji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, koja je otvorena sinoć, u prostoru SULUV-a, povezala je umetnike iz inostranstva sa lokalnom novosadskom scenom, koji su prethodnih meseci zajedno stvarali i radili i uz to na primeru prikazala sjajnu saradnju Austrijskog kulturnog foruma i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

„Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture sarađuje sa Austrijskim kulturnim forumom od početka svog osnivanja. U pripremnom periodu Austrijski kulturni forum je podržavao naše projekte pretežno kroz program „Umetnik u gostima“ i kroz programski luk „Kaleidoskop kulture”. U godini titule sarađujemo na 17 projekata u različitim lukovima, a „Poveži, obeleži“ je jedan od njih. To je i prvi projekat saradnje SULUV-a i Austrijskog kulturnog foruma i vrlo nam je drago što smo pospešili ovo intersektorsko uspešno umrežavanje”, istakla je programska direktorka Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Sara Vuletić.

„Ova izložba je od posebnog značaja jer predstavlja umrežavanje umetnika, što je jedan od naših ciljeva i u ovom konkretnom slučaju, ne samo umetnika iz Austrije i Srbije već umetnika iz različitih zemalja i takvu saradnju, planiramo da podržavamo tokom cele godine titule, ali i van nje. Radujemo se saradnji i drago nam je što smo našli partnera kao što je Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, rekao je direktor Austijskog kulturnog foruma, Adrijen Fajks.

Koncept i tema projekta „Poveži, obeleži“ počivaju na terminu „izbrisani“, kojim se referiše na devedesete godine 20. veka i različite vidove diskriminacije. Ovim terminom obuhvaćeni su različiti represivni postupci, diskriminacija na osnovu etničke, verske, polne, uzrasne, rasne, ekonomske i druge pripadnosti. U tom smislu tematski okvir projekta paralelno govori oizgubljenim identitetima i izgubljenim generacijamakoje su izgubile domovinu, mesto boravka, zaposlenje, imovinu, državljanstvo, lični i socijalni integritet, kojima su zakinuta osnovna ljudska prava.

„Nas dvanaestoro umetnika iz različitih delova sveta radilo je na ovom projektu. Za mene je bilo vrlo interesantno kako umetnici ovde rade, jer imaju slobodu da kroz svoju umetnost, ispolje ono što osećaju, imaju prostora da reaguju na realnost, što je drugačije u odnosu na centralnu Evropu. Kada je reč o mom radu, novi identiteti, nove strukture identiteta, predstavljaju početak moje priče koja kreće devedestih godina kada sam u Austriji markiran kao gasterbajterski sin“, rekao je umetnik Igor Fridrih Petković.

Izložba će trajati do 4. marta u prostorijama SULUV-a, kao i u Malom linkovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

IzvorNovi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

Fotografije: Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!