fbpx

39. Internacionalni simpozijum skultpture u terakoti TERRA

Image20

Internacionalni simpozijum skulpure u terakoti Terra  osnovan je 1982. godine  i od tada se održava svake godine od 1. do 31. jula u Kikindi, u prostoru nekadašnje fabrike crepa – objektu industrijske arhitekture izgrađenom 1895. godine. Na simpozijumu Terra svake godine učestvuje od pet do osam umetnika iz Srbije i inostranstva. Kada je reč o skulpturi u terakoti velikog formata i savremenoj umetnosti, simpozijum Terra sigurno je po tome jedinstven na svetu.

Odlukom umetničkog saveta Centra za Likovnu i primenjenu umetnost Terra, odabrani su sledeći učesnici 39. Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti Terra 2020.:

Marc Leuhtold – SAD
Nicolae Moldovan – Rumunija
Tatjana Sekulić – Hrvatska
Mirjana Blagojev – Srbija
Slobodan Stojanović – Srbija
Branislav Nikolić – Srbija

Do sada je na simpozijumu Terra učestvovalo preko 200 vajara. Na njemu su stvarali umetnici iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije, Mađarske, Holandije, Italije, Francuske, Norveške, Velike Britanije, Austrije, Turske, Nemačke, Grčke, Rumunije, Češke Republike, Bugarske, Danske, Španije, Izraela, Egipta, SAD, Meksika, Perua, Argentine, Indije, Bangladeša, Južne Koreje, Tajvana i Japana.

U fundusu simpozijuma Terra nalazi se preko 1000 skulptura nastalih tokom tri decenije postojanja simpozijuma. Određen broj skulptura izložen je u prostoru oko bivše fabrike crepa u kojoj se održava simpozijum, u parkovima IGM “Toza Marković”, u zgradi SO Kikinda i na gradskom trgu. Jedan deo ovih vajarskih ostvarenja uvršten je u stalnu postavku Narodnog muzeja u Kikindi.

Skulpture nastale na simpozijumima Terra prezentuju se publici na godišnjim izložbama koje se održavaju početkom jula svake godine u prostoru galerije Terra, kao i na delu gradskog trga. Otvaranje godišnje izložbe ujedno označava i svečani početak aktuelnog simpozijuma Terra.

Izvor: Turistički žurnal

Fotografija: izvor, TERRA, centar za likovnu i primenjenu umetnost

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!