fbpx

Na Svetskoj izložbi Expo Dubai 2020 svečano obeležen Dan državnosti Srbije 

B31D1259-6457-4E57-9FED-2566857AC2CB

Svečanim podizanjem zastave i intoniranjem himne Republike Srbije na najvećem globalnom događaju Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubaji, zvanično je počelo proslavljanje Dana državnosti Srbije.

U centralnoj dvorani Ekspo 2020, najvećoj kružnoj kupoli na svetu, Al Vaslu, visokim zvanicama iz Ujedinjenih Arpskih Emirata i Srbije, kao i brojnim gostima iz celog sveta, obratila se Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i Generalna komesarka Srbije na Ekspo 2020 Dubai. Ona je istakla da je Ekspo 2020 Dubaji prevazišao sva očekivanja u pogledu besprekorne organizacije Svetske izložbe, impozantnog izgleda i koncepta, ali i samog značaja i misiji.

– Učešće na Ekspou omogućava nam ne samo da predstavimo svoje potencijale, da razvijamo poslovne mreže i podižemo imidž naše zemlje, već i da radimo na daljem učvršćivanju partnerstva između Srbije i UAE. Srećni smo što je Srbija prepoznata kao značajna investiciona destinacija i veoma zanimljiva turistička destinacija – izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić u centralnoj dvorani Expo 2020, najvećoj kružnoj kupoli na svetu, Al Vaslu.
Ona je podsetila da Dan državnosti Republike Srbije predstavlja najsvetlije tačke naše istorije, jer čuva sećanje na Prvi srpski ustanak, ali i na prvi Ustav Srbije – Sretenjski Ustav, donet 1835. godine kao najliberalniji ustav tog doba, kojim je Srbija prva na Balkanu ukinula feudalizam.

– Naša tema na svetskoj izložbi je “Srbija stvara ideje”, orijentisani smo na kreativnost, na ideje, gledamo u budućnost, inspiraciju pronalazimo u prošlosti, a naše oružje su znanje i razvoj – navela je Matićeva.

U Dubaiju je ministarka Matić, koja je i generalna komesarka Srbije na izložbi, održali i sastanak sa ministrom tolerancije UAE i generalnim komesarom za Expo 2020 Dubai, šeikom Nahyan bin Mubarak Al Nayjyanom.

– UAE i Srbija neguju snažne bilateralne odnose koji cvetaju tokom godina i radujemo se njihovom daljem razvoju i jačanju, dok istražujemo buduća partnerstva i razmenu na obrazovnom, naučnom i komercijalnom nivou u svim oblastima zajedničkih interesa naše dve zemlje – rekao je šeik. 

U okviru kulturnog programa proslave Dana državnosti srpsku tradiciju i kulturu predstavio je svojim nastupom nacionalni Ansambl “Kolo”, dok je svoj premijeran nastup na najvećem globalnom događaju na svetu imala i Gudačka reprezentacija mladih, koja je nastupila pod umetničkim vođstvom virtuoza Stefana Milenkovića. 

Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije i zamenica Generalne komesarke za nastup Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju, izjavila je da je Srbija do sada ugostila više od 700.000 posetilaca iz celog sveta.

– U okviru poslovnog programa koji sprovode Vlada Srbije, Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije ovde se predstavilo više od 1.000 privrednika iz zemlje, koji su ostvarili više od 6.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima – navela je Ilićeva, dodavši da smo pokazali smo celom svetu zbog čega nas nazivaju “Silicijumskom dolinom Balkana.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!