fbpx

Međugorje domaćin naučnog simpozijuma na temu hodočašća i religijskog turizma

medjugorje

Međunarodni naučni simpozijum “Izazovi hodočašća i religijskog turizma u post-pandemijskom svetu”, će biti održan 5.-7. novembra 2021. u Međugorju, Bosna i Hercegovina, u organizaciji Sveučilišta Hercegovina.

Pozvane predavače predvodi dr. sc. Vitor Ambrósio (Estoril Higher Institute for Tourism and Hotel Studies, Portugal), jedan od vodećih evropskih istraživača u području religijskog turizma i hodočašća. Takođe, tu su i regionalni stručnjaci, dr. sc. Danijel Pavlović (Univerzitet Singidunum Beograd, Srbija) član uredništva međunarodnog naučnog časopisa “International Journal of Religious Tourism and Pilgrimage”, te dr. sc. Patricia Zanketić (Općina Kršan, Istra, Hrvatska), suautorica knjige “Menadžment hodočašća i verskih događaja”.

U sklopu simpozijuma planiran je okrugli sto na kojem će se razmotriti perspektive turizma u celini, posebno na području Hercegovine, u vremenu pred nama. Svoje učešće su potvrdili predstavnici javnog i privatnog turističkog sektora: federalna ministarka okoline i turizma, Edita Đapo, premijer Hercegovačko-neretvanske županije, Nevenko Herceg, premijer Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, predsednik Turističkog klastera Hercegovine, Stjepan Primorac, predsednik Udruge turizma,  hotelijera i iznajmljivača soba Međugorje (UTHIS), Davor Ljubić, direktor Etno sela Herceg Branimir Penava, te Damir Krešić, direktor zagrebačkog Instituta za turizam.

“Mislim da je fenomenologija hodočašća i religijskog turizma uopšteno još uvek nedovoljno zastupljena u regionalnom istraživačkom radu. A prostora za to ima, budući da živimo na područjima u kojima se isprepliću religijske tradicije i koje su bitan faktor za razvoj društva u celini. Neka ovaj Simpozijum bude jedan od koraka ka podizanju svesti o značaju i ulozi ovih tematskih područja na našim prostorima kroz jedan interdisciplinarni pristup.” – ističe Ivan Dodig, voditelj mostarskog Centra za razvoj održivog turizma, koji je ujedno i sekretar Organizacionog odbora Simpozijuma. Više informacija o Simpozijumu, kao i program izlaganja možete pronaći na: http://zip.hercegovina.edu.ba/medjugorje2021/

Autor: Centar za razvoj održivog turizma

Fotografije: Centar za razvoj održivog turizma

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!