fbpx

Ljubica Jović ovogodišnja je dobitnica nagrade „Fabijan Šovagović”

Ljubica Jović - DHFR_D. Komljenović

Nagrada „Fabijan Šovagović” Društva hrvatskih filmskih reditelja dodljena je na otvaranju 69. Pula Film Festivala uglednoj glumačkoj zvezdi Ljubici Jović.

Ljubica Jović se istakla u klasicima „H-8”, „Svoga tela gospodar”, „Martin u oblacima”, „Vlak bez voznog reda” i mnogim drugima.

Nagradu joj je uručila Anja Šovagović Despot koja je čestitala Ljubici u ime cele porodice Šovagović i tom prilikom je nazvala „blistavom zvezdom hrvatskog glumišta, velikom divom hrvatskog pozorišta, televizije i filma”. Gospođa Šovagović Despot istakla je kako iskreno veruje da Šovo, po kom nagrada nosi ime, svedoči tom događaju s filmskih nebeskih visina i raduje se zajedno s prepunom Arenom.

„Pozdravljam dragu i vernu publiku bez koje mi glumci ne bismo postojali”, rekla je Ljubica o čijoj je karijeri svedočio retrospektivni film Judite Gamulin koji je publika nagradila dugim, toplim aplauzom.

Ljubica se podsetila svedočenja Šovagovićevom kazališnom debiju u mladosti. „Već tada je bila vidljiva njegova nepresušna glumačka energija”, rekla je, „kroz gestu, telesnu ekspresiju, savršenu dikciju i eksploziju glumačke rečenice zbog čega je delovao poput ‘elementarne nepogode’ što je i postao njegov glumački potpis”.

Ljubica je zahvalila publici i Društvu reditelja u ime „preddigitalne generacije koja je najaktivnije delovala u prošlom milenijumu i koja je na odlasku”. No, Ljubica je još uvijek itekako aktivna. Poslednjih 19 godina živi u Švajcarskoj, a na jesen ćemo je gledati u seriji „Metropolitanci” autora Darija Vince i Saše Podgorelca, kao i u režiji Igora Šeregija. Također je restauriran i klasik „H-8” Nikole Tanhofera u kojem je ostvarila ulogu putnice autobusa.

Nagrada „Fabijan Šovagović” se tradicionalno dodeljuje u okviru Pulskog filmskog festivala, za izuzetan glumački doprinos hrvatskoj filmografiji. Nagradu, koja se tradicionalno dodeljuje na Pula Film Festivalu, Društvo dodjeljuje od 2001. godine u uspomenu na velikana hrvatskog glumišta Fabijana Šovagovića.

Autor: B. S.

Fotografije: Pula Film Fest

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!