fbpx

Koja destinacija u Mađarskoj privlači najveći broj srpskih turista?

Budapest cityscapes form Gellert Hill. Amazing sunset in the background. Included the Danube river, historical bridges, Budapest dwontown, Gellrt square, Gellert hotel, Gellert thermal bath,Gellert Square and Liberty bridge

Na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu koji traje od 24. do 27. marta, turističku ponudu Mađarske predstavlja Nacionalna turistička organizacija Mađarske i deset njenih turističkih partnera: turističke organizacije Segedina, Morahaloma, Makoa, Pečuj-Vilanj-Harkanj regije, turistička asocijacija Karpatskog basena, Harkanj banja i Zeina, Hunguest i Aquaworld hoteli.

Mađarska, smeštena u srcu Evrope, je zemlja sa 1400 termalnih izvora, ali i dom Balatona najvećeg jezera u centralnoj Evropi i Heviza, najvećeg termalnog biološki aktivnog jezera na celom svetu. Zato je Mađarska „zemlja termalnih voda“. Takođe, to je zemlja sa osam lokaliteta uvrštenih na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, ali i postojbina Tokaj Aszua, jednog od najkvalitetnijih slatkih vina na svetu koga je Luj XV opisao kao „vino kraljeva i kralj vina”.  

Koje destinacije u Mađarskoj Srbi najviše posećuju?

Prema istraživanjima Nacionalne turističke organizacija Mađarske mogućnosti dobre kupovine znatno utiču na izbor destinacije kod srpskih gostiju i u Mađarsku često dolaze upravo zbog šopinga.   Budimpešta je najpopularniji grad među srpskim gostima i u poslednjih nekoliko godina oko 40% noćenja srpskih gostiju ostvareno je upravo u prestonici. Sledeći po posećenosti je Segedin, potom slede banjske destinacije kao što su Morahalom, Mako, Zalaegerseg i Đula, a Srbi posećuju još  i Đer i Kečkemet. 

“Među 11 turističkih regiona Mađarske, u fokusu gostiju iz Srbije su Segedin i okolina (zbog Segedina), Đer-Panonhalma (zbog Đera) i Balaton (uglavnom zbog Zalakaroša)“, rekao je Mate Terjek, regionalni menadžer za razvoj turizma u  Nacionalnoj turističkoj organizaciji Mađarske. On je dodao da je u periodu od 2017. do 2019. godine broj turista iz Srbije stalno rastao – oko 75 hiljada gostiju i 150 hiljada noćenja na godišnjem nivou.  Time je Srbija zazuzimala na 24. mesto u redosledu zemalja iz kojih pristižu gosti u Mađarsku. Taj broj je u 2020. godini zbog izbijanja pandemije opao za 60% da bi u 2021. oko 52 hiljade srpskih gostiju posetilo Mađarsku  i ostvarilo oko 141 hiljadu  noćenja, čime su turisti iz Srbije zauzeli 16. mesto po brojnosti. Srbi u proseku provedu tri noći u Mađarskoj.

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!