fbpx

Jubilarni festivala cirkusa od 20. septembra do 1. oktobra u Beogradu

amuse-2162__340

Pod sloganom “Živi cirkus” Cirkobalkana festival biće održan u okviru 56. Bitefa, od 20. septembra do 1. oktobra. Festival će biti održan u dva cirkuska šatora.

Cirkobalkana je regionalni putujući festival i ove godine obeležava desetogodišnjicu postojanja, a na jednom mestu okuplja lokalne, regionalne i evropske cirkuske prakse, podstiče saradnju i razmenu iskustava. Na taj način, ovaj jedinstveni festival predstavlja savremeni cirkus kroz njegov autentični i inovativni izvođački vokabular koji proizlazi iz njegove transdisciplinarnosti.

Šatori će biti postavljeni u Luci Beograd, kod Silosa, a publika će imati priliku da pogleda predstave trupa i umetnika iz Srbije, Francuske, Italije, Španije, Slovenije i Hrvatske.

– Sa idejom da na jedinstven način proslavimo jubilej i da beogradskoj publici ponudimo nesvakidašnje iskustvo boravka u cirkusu, pripremili smo program bogat predstavama, radionicama, koncertima, izložbama, filmskim projekcijama i brojnim drugim aktivnostima za velike i male. Po prvi put na festivalu će, pored šatora, biti postavljen i leteći trapez koji će omogućiti profesionalcima i amaterima jedinstvenu priliku da se oprobaju u ovoj disciplini – najavili su organizatori.

Pod sloganom “Živi cirkus” umetnički tim festivala želi da ukaže na svoju neprestanu borbu za cirkus kao značajnu umetničku formu, za cirkus kao sredstvo izražavanja i kritike društva, za cirkus koji u burnim vremenima pritisaka, kontrole i raznih ograničenja ima šta da kaže, ponudi i natera na razmišljanje.

Festival se realizuje u partnerstvu sa BITEF festivalom i Francuskim institutom.

U okviru festivala održava se i besplatni edukativni program “Fabrika savremenog cirkusa” za mlade od 15 do 25 godina, tokom kojeg imaju priliku da nauče osnove cirkuskih disciplina, upotrebu cirkusa kao izvođačkog jezika, ali i pisanje umetničkih projekata. Program podržava Ministarstvo kulture i informaisanja.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!