fbpx

Gastro putovanje uz evropske muzičare – počinje Karavan u Novom Sadu  

Light in Babylon foto Michal

Gastronomsko i muzičko putovanje Karavan u novosadskim kulturnim stanicama, koje će biti održano od 17. do 20. marta, odvešće posetioce do najrazličitijih krajeva Evrope. Migracije i seobe, kao fokus umetničkog programa i programskog luka Seobe, koji se održava tokomfebruara i marta u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, sada se u okviru Karavana preispituju kroz gastro kulturu i izvođačku umetnost. Pored gastronomskog dela, program će upotpuniti i aktuelna imena world music scene, kao što su The Sidh iz Italije, Sväng Harmonica Quartet iz Finske, Jovan Pavlović i Svartlamon Hardkor iz Norveške, Light in Babylon iz Turske, Tango ansambl Librecuatro iz Srbije kao i bendovi Jeremy? i Kerana & Kosmonavtite iz Bugarske. Početak gastronomskog dela programa je od 18 časova, dok svi koncerti počinju od 19.30 sati. Ulaz je slobodan.

Evropa kroz tradicionalna jela

Kulturne stanice Svilara i Bukovac 17. marta će biti domaćini gastronomiji zapadne Evrope, kada će na meniju biti baget, kroasani, kobasice i kolač sa sirom, a u petak, 18. marta, kulturne stanice Barka i Mlin ugostiće kuhinju severne Evrope, gde će posetioci imati priliku da probaju danska peciva, tradicionalno englesko pečenje i tortu od badema. U subotu, 19. marta, u kulturnim stanicama Eđšeg i Rumenka posetioci će uživati u gastronomiji južne Evrope, kada će se služiti grčka salata i burito, kao i tradicionalna turska baklava, a poslednjeg dana, u nedelju, 20. marta, u Kulturnoj stanici Liman sve će biti u duhu gastronomije istočne Evrope, te će se od specijaliteta služiti tradicionalna gruzijska supa i rumunski kolač nalik piti od jabuka.

Muzičari iz šest evropskih zemalja

Prvog dana Karavana, u četvrtak, 17. marta, u Kulturnoj stanici Svilara svoj koncert održaće italijanski sastav The Sidh koji je poznat po kombinovanju keltske muzike sa modernim, elektronskim zvukom i dabstepom, ali i po spajanju folk i metal muzike. Istog dana, u Kulturnoj stanici Bukovac nastupiće prvi srpski gospel hor, Merry Gospel Choir, koji iza sebe ima brojne nastupe na festivalima širom regiona, ali i u Evropi. U petak, 18. marta, u Kulturnoj stanici Mlin gost će biti finska atrakcija Sväng Harmonica Quartet, sastav koji je harmonikom osvojio svet, dok će istovremeno u Kulturnoj stanici Barka nastup održati Jovan Pavlović, dobitnik najveće nagrade u oblasti kulture norveškog grada Trondhajma, u saradnji sa norveškim bendom Svartlamon Hardkor. U Kulturnoj stanici Eđšeg, u subotu, 19. marta, magiju tanga publici će predstaviti Tango ansambl Librecuatro iz Srbije, a istog dana u Kulturnoj stanici Rumenka koncert će održati bend Light in Babylon, koji na svojim nastupima donose muziku i kulturu istočnog Mediterana. Poslednjeg dana programa, u nedelju, 20. marta, u SKCNS Fabrika, nadomak Kulturne stanice Liman, nastupiće četvoročlani bend Jeremy?, prvi bugarski bend koji je dobio zlatnu medalju za takmičenje u komponovanju, a pored njih, na istoj lokaciji, nastupiće i žanrovski fluidan bend iz Bugarske, Kerana & Kosmonavtite.

Podršku programu Karavan pružila je kompanija Idea. Partner u realizaciji programa je Loft coffee and food bar.

Programski luk Seobe jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine. Detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi sa događajima u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na zvaničnom sajtu Evropske prestonice kulture novisad2022.rs.

IzvorNovi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

Fotografije: Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!