fbpx

Danas je počeo 61. Dragačevski sabor trubača u Guči

trumpet-4401522_960_720

61. Sabor trubača u Guči počeo je danas svečanim podizanjem saborske zastave, uz intoniranje himne Sabora „Sa Ovčara i Kablara“. Festival će trajaće do 7. avgusta uz raznovrsni kulturnno-umetnički program.

Danas se održava takmičenje omladinskih trubačkih orkestara Srbije, a u nedelju od 18 časova će biti održano finalno takmičenje trubačkih orkestara, kada će pobenici nakon proglašenja održati koncert.

Večeras od 20 časova nastupa bosanskohercegovački sastav Divanhana, koji u svom izvođenju poseban naglasak stavljaju na sevdalinku, uz džez, pop i klasičnu muziku.

Od 21 čas na Glavnoj pozornici nastupa crnogorska muzičarka Danica Crnogorčević, koja je popularnost stekla među ljubiteljima tradicionalne, etno i duhovne muzike.

Od 22 sata prvi trubački koncert održaće orkestar Dejana Jevđića, a nakon njega jedan od najpoznatijih trubačkih orkestara, koji je na ovom festivalu osvojio brojne nagrade – Dejan Petrović i Big Bend.

Prvog dana festivala biće otvorena umetnička izložba, sajam knjiga, ulica domaće radinosti, starih i umetničkih zanata. Sadržaj festivala je besplatan za sve posetioce.

Drugog dana Sabora trubača biće održan narodni višeboj, kao i koncert trubačkih orkestara iz inostranstva. U podne će biti koncer pod nazivom „Pobedili su, zaslužili su“, pobednika 60. Sabora.

Na Glavnoj pozornici u 21 čas nastupaće Big Bend RTS-a, u 22.30 Dejan Lazarević, a u 23:30 trubački orkestar Ekrema Mamutovića

Poslednji dan rezervisan je za finalno takmičenje „Sa Ovčara i Kablara“, koje će početi u 18 časova na Glavnoj pozornici, gde će se takmičiti 20 najboljih trubačkih sastava.

Istog dana nastupiće Narodni orkestar RTS-a, zajedno sa Anom Bekutom, Dragicom Radosavljević Cakanom i Snežanom Đurišić.

Proglašenje pobednika 61. Sabora će biti u 22.30, a pobednički sastav će održati koncert tačno u ponoć.

Guču svake godine za vreme Sabora poseti više desetina hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Istorija festivala

Guča festival je tradicionalni trubački festival koji se od 1961. godine održava u malom mestu Guča kod Lučana u regionu zapadne Srbije.

Od kako je knez Miloš Obrenović oformio prvi vojni trubački orkestar 1831. godine, truba je postala sastavni deo srpske kulture i tradicije.

Orkestri su se na početku formiranja festivala sastojali od četiri truba i jednog bubnjara, dok danas broje i do deset članova. Tri do četiri solo trube, tri basfligorne ili tenor trube, jedna bas truba, doboš i veliki bubanj i činela.

„Prva truba Guče“ nakon predkvalifikacije, takmiči se u konkurenciji dvadeset trubačkih orkestara.

2020. godine Guča Fest je upisan u listu Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, a našao se i na internet stranici „Nacionalne Geografije“ kao jedan od deset najvažnijih događaja u svetu.

Autor: B. S.

Izvor: Guča festival

Fotografije: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!